På tal om fildelning

Att dela med sig och kopiera musik är verkligen inget nytt. Det gjordes redan på 60-talet. På 70-talet spelade jag in massor av musik från radion. Det gick t.ex. ett radioprogram som hette "Rakt över disk" då man satt vid sin stereo och spelade in dicsomusik på sina C60-kassetter.

Man lånade skivor av varandra och kopierade mängder med musik. Inget snack om att det skulle vara olagligt. Skulle man ha kriminaliserat dom som sålde inspelningsbara kassetter eller bandspelare? Eller skulle man förbjudit folk att spela in och kanske registrerat alla som köpt utrustning? Det var en tanke som nog ingen ens snuddade vid. Men nu när musiken kan kopieras från nätet, då skall det helt plötsligt vara olagligt. Det är ju bara distributionssättet som ändrats - eller? Turligt nog får vi (än så länge) använda YouTube och avnjuta härliga gamla videos. Den här gången länkar jag till den på 70-talet mycket populära gruppen Bee Gees med låten Tragedy : http://www.youtube.com/watch?v=O1_DdIxfpIU


Kommentarer
Postat av: Thimmy

Pirate bay gjorde precis samma poang i bildformat: http://en.wikipedia.org/wiki/File:The.Pirate.Bay.Cartoon-small.png



Jag kommer ihag att det har beskrevs som ett problem i Paul Krugmans larobok i mikroekonomi. Det kostar inte skivbolagen nagot nar nagon konsumerar deras produkt. Skivbolagen vill ta sa mycket betalt som mojligt men vill ocksa salja till sa manga som mojligt. Skivbolagens optimala beteende ar perfekt prisdiskriminering vilket innebar att dom har olika pris for alla beroende pa de olika kundernas vilja att betala. Detta ar dock praktiskt omojligt med tanke pa alla konsumenters incitament att pruta (eller ljuga). Om all utilitet tas i beaktande, det vill saga inte bara foretagets ekonomiska vinst utan aven konsumenternas njutning tas i beaktande, sa ar det basta (utilitetsmaximerande) alternativet att priset pa musik ar noll (eller snarare tenderar mot noll -->0 ). Kostnaden for skivbolagen ar inte 0 men marginalkostnaden for mp3-filer ar 0. Men gratis media skulle ta bort alla incitament for skivbolagen att producera. Det finns inget marknadseffektivt pris och darmed ror det sag om ett marknadsmisslyckande (market failure) vilket ar hyfsat ovanligt pa en fri marknad. Jag tror det blev ratt nu, orkar inte leta reda pa boken. Usch vilken lang och teoretisk och trakig kommentar det har blev.



Jag har uppfattad den nuvarande debatten sa har. Skivbolagen sager att fildelningen minskar forsalningen och vinsten. Piraterna sager att fildelning stimulerar musikindustrin sa mycket att skivbolagen faktiskt tjanar pa fildelningen. Jag har inte sett nagon forskning som stodjer nagon av standpunkterna. Men skivbolagen ar dom som har starkast incitament att uppskatta vinst och forlust av foldelning korrekt.



Forbud av fildelning fungerar inte i dagens samhalle. Det finns en stark opinion for fildelning och det ar svart om inte omojligt att stoppa tekniken som gor fildelningen omojlig, precis som pa 60-talet.



En foljdfraga... I Malaysia kan man kopa piratkopior av allt pa gatan och i butiker. Det galler musik, filmer, datorspel, konsollspel, PC-program och sa vidare. Man kan aven kopa kopior pa markesklader och andra produkter, nike, adidas, gucci, armani och rolex. Ar allt det har okej? Var gar gransen?

2009-04-23 @ 17:04:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0