Vindkraft – ett luftslott

Svensk vindkraft till börsen – ”Nu börsintroduceras Arise Windpower”. Ja, det låter ju bra och vindkraft ligger ju rätt i tiden. Så visst var vi flera som ville ta upp frågan om att satsa pengar på detta när vi nu skulle ha årsmöte i vår lilla aktiesparklubb.

 

Vi försökte tränga in lite i den kunskapsmassa som finns för att kunna fatta ett klokt beslut. Med ett klokt beslut i en aktiesparklubb menas att det skall finnas rimliga möjligheter att tjäna pengar. Tyvärr blev vi besvikna på den punkten. Det handlade om att gå in med minst 5500 – 6500 för en post om hundra aktier. Men läsning av dom senaste årens årsredovisningar visar bara förluster.

 

Ändå har man byggt vidare. Och det har man kunnat göra tack vare folk som skjutit till pengar och banklån. Samtidigt har man tagit ut rejält tilltagna löner/arvoden. Nu vill alltså detta förlustbringande företag ragga till sig ännu mer pengar genom Stockholmsbörsen – d.v.s. att Svensson och många andra skall satsa sina sparpengar.

 

Jag tycker det finns vissa paralleller med IT-bubblan som sprack i början på 2000-talet. Min hypotes att detta är ett ”luftslott” stärks av det faktum att ett annat vindkraftbolag – O2 Vind – beslutat stoppa sin pågående börsnotering p.g.a. bristande intresse bland aktieplacerarna.

 

Har vindkraften någon kommersiell framtid? I annat fall måste vi förr eller senare hålla verksamheten under armarna med skattemedel. Det skulle vara väldigt intressant att få höra/läsa vad Du tycker.

 

Dire Straits betyder (fritt översatt) stora ekonomiska problem, och det verkar man ha i vindkraftbranschen. Dire Straits är också en brittisk rockgrupp som var aktiv mellan 1977 och 1995. Här är dom med låten ”Money For Nothing” http://www.youtube.com/watch?v=dlPjxz4LGak


Kommentarer
Postat av: Thimmy

Det later som att ni tog ett klokt beslut! Det finns flera miljovanliga alternativ till vindkraft, t.ex. vattenkraft, solkraft, vagkraft, bergvarme och karnkraft. Forhoppningsvis kommer fusionskraft revolutionera varldsekonomin nar den blir mer effektiv. Det finns ingen anledning for staten att valja nagon energikalla att subventionera, det gor den osynliga handen (Adam Smith) alldeles utmarkt sjalv. Daremot skulle jag garna se staten ta bort kravet pa bygglov och generellt forenkla for folket att ta egna initiativ pa liten skala. Da kanske vi skulle se sma vindkraftverk pa var och varannan hustomt (atminstone i Skane).

2010-03-25 @ 06:42:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0