Förändringar

I föregående inlägg pratade jag om för 50 år sen och fram till nu. Jag försökte också locka till diskussion om vart vi är på väg i ett 50-årsperspektiv framåt. Ingen hade lagt någon kommentar vilket förvånade mig mycket. Inte kan det väl bara vara jag som tycker detta är intressant? Kanske jag var för snäv när jag kopplade frågan till vårt lilla hörn av världen (Ruda och Högsby kommun). Fast även vi här ute på vischan påverkas ju i allra högsta grad av förändringens vindar. Inte bara vad gäller lokala förändringar som mindre antal både innevånare och affärer utan också den tekniska utvecklingen till exempel. Tänk bara på hur det förändrats i våra hem dom senaste 10 – 15 åren. Dom flesta har fler TV-kanaler, mobiltelefon, dator med Internetuppkoppling bara för att nämna något. På det politiska planet står det inte heller stilla precis. 1991 upplöstes Sovjetunionen och sedan dess har Europeiska Unionen vuxit och tagit en fastare form. En union som ju vi svenskar är en del av sedan 1995 och vars beslut många gånger berör även oss i lilla Ruda och Högsby kommun. Inte är det väl någon som tror att ”nu är allt färdigutvecklat”. Nej, tvärtom är det nog så att förändringstakten accederar. Dom närmaste årtiondena gäller det nog att hålla i hatten – för det kommer att hända väldigt mycket i en väldig takt på en väldig massa områden.

Utveckling eller avveckling

Är befolkningsminskningen på landsbygden och i småsamhällen som en naturkraft som inte går att stoppa? Tittade på SCB,s statistik och fann att vår kommun (Högsby) tappat nästan halva sin befolkning på en 50-årsperiod. Man hör dom gamla berätta om förr i tiden och hur allting blomstrade. Småsamhällen som Ruda (där jag bor) sjöd av aktiviteter. Företag växte som svampar och utefter Storgatan fanns ett tjugofemtal affärer. Människor flyttade hit och många nya hus byggdes. Skolan (fanns två föresten) var fulla av ungar och tågtrafik fanns det åt fyra väderstreck. Ja, det låter fantastiskt men så var det. Tack och lov finns det en hel del dokumentation om detta. Men – vad är det som hänt sen? Finns Ruda och Högsby kommun om ytterligare 50 år och hur kan det tänkas se ut då?

Bloggandet kan gynna demokratin

”Uppdatera din blogg, helst varje dag” säger en del. Ja, det är kanske önskvärt. Men herregud, det hinner jag inte med. Dessutom är ju vissa saker jag skriver inte av dagsländekaraktär. Jag skriver en hel del som är lika aktuellt imorron som idag. Men, det är klart – ett par gånger i veckan bör man nog skriva något. Annars tröttnar ju folk att besöka min blogg. I tidningen häromdagen togs bloggandet upp på debattsidan. Och visst är det som det stod – denna utveckling (teknik) har breddat samhällsdebatten åt alla håll. Det har ökat varje människas möjlighet att göra sin röst hörd och lyssna på andra. Jag önskar att detta skulle tas tillvara mycket mer i vår lilla kommun (Högsby) som dras med en mängd problem som t.ex. befolkningsminskningen, vad den beror på och vad man möjligen kan göra åt detta. Den allt sämre ekonomin är också ett område som hänger ihop med detta. Käre läsare –låt oss diskutera detta.

Sommarminnen i höstmörkret

Löven blir oranga, gula, röda. Temperaturen faller och i takt med vindens slag singlar dom sakta ner. Det börjar bli höst på allvar. Av sommaren finns bara minnen kvar. En fantastisk sommar för min del. Min son, som nu åkt tillbaka till Malaysia, har varit hemma under sommaren och jobbat. Eftersom han mestadels bott hemma hos oss så har vi hunnit umgås en hel del. Ja, en del har vi träffats på jobbet också – han har sommarjobbat hos oss på KLT. Denna sommar tog vi steget och gifte oss, min Christina och jag. Det var väl minst sagt hög tid med tanke på att vi varit tillsammans i 17 år. Känslan och upplevelsen att sammanvigas och bli äkta makar var stark – starkare än jag trodde. Vi valde att vigas ute i Guds fria natur vid Aboda Klint med endast våra två söner som vittnen. Kvällen efter hade vi stor fest för våra släktingar och vänner med god mat, underhållning och lekar. Alltsammans mycket lyckat tycker vi. Men som sagt, nu sitter vi här och av sommaren finns bara minnena. Ja, plus ett antal mycket bra foton förstås att kunna plocka fram och njuta av.

Nu har jag väckt liv i min blogg igen.

Ja, nu har jag efter ett långt uppehåll väckt liv i min blogg igen. Som du / ni kan se i arkivet har jag berört en del mycket tunga frågeställningar förut. Någon sa att det kanske är i tyngsta laget. Jag ska försöka ta lite mer ”lättsmälta” saker också framöver. Jag föreslog Ruda Samhällsförening att på sin sajt lägga länkar till bloggare. Kanske detta kan vitalisera en del och bli en inkörsport för Rudabor att tycka, tänka och debattera. Idén fick jag när Kristina Roos hade sin blogglänk på Rudas hemsida – en hemsida som förresten tillkom som en del av EU-projektet Grannskapscentral för drygt tio år sedan http://www.ruda.se/granne/slutrapport.html

RSS 2.0