Utredning om höghastighetståg

Förra veckan lade statens utredare Gunnar Malm ett förslag om höghastighetståg mellan våra storstadsregioner. Problemet som jag ser det är att han biter sig fast i en gammal teknologi med vanliga hjuldrivna höghastighetståg á la franska TGV med sina rötter i tidigt 1980-tal. Det handlar om hastigheter på upp till 320km/h som är dagens definition. Men nu handlar det ju om att bygga för framtiden. Den här satsningen är sannolikt inte klar förrän bortåt 2025 och då är den gamla teknologin ännu äldre. Med så stora investeringar det handlar om har vi då sannolikt byggt fast oss i ett system som vi får leva med århundradet ut och som ganska snart kommer att visa sig hopplöst omodernt. I februari i år skrev jag en artikel och förslog att man istället skulle satsa på s.k. magnettåg, modell det tyska Transrapidsystemet som klarar hastigheter upp mot 500km/h. Magnetsvävartågen är mycket överlägsna på flera sätt såsom hastighet, acceleration, stoppsträcka, mindre väderberoende. Banan är byggd på en typ av pelare som gör att det över huvud taget inte finns några plankorsningar. Magnetsvävarbanan kan följa naturen med intakt topografi, klarar 10% stigning och halva kurvradien kontra konventionell järnväg. En sådan här bana finns redan i trafik i Kina mellan Shanghai och Pudong International Airport, och finns också på dagordningen i Japan, USA, Tyskland, Holland och Storbritanien. För att citera UK Ultraspeed ”Halva restiden, dubbla frekvensen, fyrdubbla passagerarantalet allt till lägre energikostnad än idag”. Mer info om Transrapid på : http://www.transrapid.de/ . Min artikel sedan i våras finns på http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4635422

Skickade kopia till riksdagens trafikutskott, kommunikationsministern och organisationen Europakorridoren.


Va? Redan en vecka till?

Jösses vad tiden går. En illusion kanske när det när det finns hur mycket som helst att göra. Hursomhelst måste jag ta hänsyn till min hälsa. Som tur är har jag en laptop och en ställbar säng så jag kan ligga och göra nytta när jag är hemma. Jag ligger också och läser en del. Viktigt är också det lilla hemmaträningprogrammet som jag fick order om på sjukhuset. Dit har jag förresten i veckan har jag skrivit ett brev. När jag var inlagd var det krångel med att få den medicin jag brukar ta, beroende på att alla uppgifter inte fanns i ett sjukhussystem som heter Cosmic. Jag har nu skriftligen begärt att få min fil uppdaterad. Ett gott råd: om du tar medicin och blir inlagd av någon orsak – ta med dig din ask/burk.

För övrig blev det bara ett par dagars sjukfrånvaro och denna vecka har vi återigen haft personalmöte på jobbet. Ja, där händer en väldig massa saker alltifrån organisationsfrågor till tekniska lösningar. Nu återstår ett eftermiddags- / kvällspass och sen en ledig helg.

Jag avrundar denna gång med ”Men at Work” : http://www.youtube.com/watch?v=DNT7uZf7lew


RSS 2.0