Är Juholt den rätte?

Min son frågade mig –”pappa, känner du Håkan Juholt”? Nja, sa jag – känner honom är väl att ta i. Men jag har träffat honom och pratat med honom några gånger. Bland annat när han jobbade på Nyheternas redaktion i Högsby . Han dök han upp ibland och intervjuade mig då jag var aktiv S-politiker på lokalplanet och i ortens samhällsförening. Jag upplevde honom som en trevlig prick – lätt att prata med. Även han var ju aktiv S-politiker, men att han skulle bli partiledare för Socialdemokraterna en dag – det hade jag nog aldrig vågat gissa.

 

Det skall bli väldigt intressant att se hur han klarar sin nya roll. En sak är säker – det blir ingen lätt uppgift. Jag har lämnat S-politiken bakom mig, men jag lyckönskar ändå Håkan.

Vad kan väl passa bättre till detta än ”Ambitions” med Donkeyboy : http://www.youtube.com/watch?v=P8ek0Q24-oE

 


Miljömuppar kan ställa till miljöproblem

Ordet miljömuppar kan verka vanvördigt. Men jag blir så förb...ad. Dom är ofta väldigt högljudda om sådant dom inte behärskar. När nu Japanerna har problem försöker dom applicera det på svenska förhållanden. Men hallo…är det verkligen någon som går på det?

Vi har inga jordbävningar och vi har inga tsunamis i den här delen av världen. TT meddelar på måndagen att ”om alla de 34 länderna inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skulle stänga samtliga kärnkraftverk och ersätta dessa med naturgas, skulle de globala utsläppen öka med runt en miljard ton per år”. Då bör man betänka att den största utsläppsjätten Kina, inte är med i OECD. ”Det här är inte alls bra för klimatet, oavsett vad man tycker om kärnkraft”, säger Michael Tjernström, professor i metorologi vid Stockholms universitet.

 

Vi kan nu befinna oss vid ett vägskäl vad gäller energi. Skall vi ha ett samhälle med ett minimalt utsläpp av växthusgaser? Ska vi ha ett samhälle där vi kan förse svensk basindustri med tillräckigt konkurrenskraftig el? Ska vi ha ett samhälle där svenska låginkomsttagare inte blir skinnade på höga elräkningar? Är svaret Ja på dessa frågor – då måste vi behålla kärnkraften tills vi har tillräckligt med alternativ. Sannolikheten är stor att det tar några årtionden. Och då är det fullt logiskt att bygga en och annan ny reaktor och fasa ut gamla.


Mer jordnära

Lite mer jordnära, men ändå en förhållandevis stor fråga för vår del av landet är följande:

Det börjar bli hög tid för våra politiker att klara ut det här med ny regionindelning. Lyckas man inte på regional nivå kommer staten att bestämma åt oss. Vår lansdhövding har deklarerat att han vill ha ett stort Östra Götaland där våra tre Smålandslän samt Blekinge och Östergötland skulle ingå. Kronobergarna slår bakut. Och jag tror det beror på en rädsla att Östergötland skulle bli alltför mäktigt och att man skulle hamna för långt från makten. Om jag fick råda skulle vår region bestå av Smålandslänen och Blekinge. Det skulle vara jättesynd ur flera aspekter att ”ta sönder” vårt kära gamla Småland som ju i sig är ett varumärke och som har ett omfattande samarbete. Tänker t.ex. på Linnéuniversitet och kommunikationerna.

Och vem känner väl inte till Flickorna i Småland : http://www.youtube.com/watch?v=RrZotOcnkAw


Det riktigt stora perspektivet

Under flera månader har jag endast skrivit om min/vår privata situation med sorg och glädje, d.v.s. det personliga perspektivet. Men det finns andra perspektiv. Ofta tänker vi inte på hur små vi egentligen är. Ja, hela vår jord är faktiskt bara som ett litet dammkorn i det gigantiska universum. Jag läste en artikel för en liten tid sedan om Nasa:s rymdteleskåp Kepler. Trots att det bara varit i drift drygt något år och endast sett 1/400-del av himlen har den upptäckt 1200 planeter inom par tusen ljusårs avstånd – vilket är nära i dom här sammanhangen. Utifrån detta har man beräknat att det finns miljontals planeter där ute om man vidgar sökområdet. Betänk att bara någon procent av dessa hyser liv. Ja, jag är övertygad om att det finns andra civilisationer därute. När vi nu kunnat börja se andra planeter på upp till ett par tusen ljusår bort, vad är det då som säger att vi inte själva blir betraktade. Kanske på ett ganska närgånget sätt. Jag menar – andra civilisationer kan ha kommit mycket längre i utvecklingen än vi.

Klick på den här länken och följ med på en svindlande resa : http://www.youtube.com/watch?v=17jymDn0W6U


RSS 2.0