Miljömuppar kan ställa till miljöproblem

Ordet miljömuppar kan verka vanvördigt. Men jag blir så förb...ad. Dom är ofta väldigt högljudda om sådant dom inte behärskar. När nu Japanerna har problem försöker dom applicera det på svenska förhållanden. Men hallo…är det verkligen någon som går på det?

Vi har inga jordbävningar och vi har inga tsunamis i den här delen av världen. TT meddelar på måndagen att ”om alla de 34 länderna inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skulle stänga samtliga kärnkraftverk och ersätta dessa med naturgas, skulle de globala utsläppen öka med runt en miljard ton per år”. Då bör man betänka att den största utsläppsjätten Kina, inte är med i OECD. ”Det här är inte alls bra för klimatet, oavsett vad man tycker om kärnkraft”, säger Michael Tjernström, professor i metorologi vid Stockholms universitet.

 

Vi kan nu befinna oss vid ett vägskäl vad gäller energi. Skall vi ha ett samhälle med ett minimalt utsläpp av växthusgaser? Ska vi ha ett samhälle där vi kan förse svensk basindustri med tillräckigt konkurrenskraftig el? Ska vi ha ett samhälle där svenska låginkomsttagare inte blir skinnade på höga elräkningar? Är svaret Ja på dessa frågor – då måste vi behålla kärnkraften tills vi har tillräckligt med alternativ. Sannolikheten är stor att det tar några årtionden. Och då är det fullt logiskt att bygga en och annan ny reaktor och fasa ut gamla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0