Byråkrati in absurdum

Läste en artikel för en liten tid sedan om Sveriges effektivitetsbrister. Andemeningen var att man borde kunna förvänta sig topprestationer av ett högskattesamhälle som vårt, men att vi inte når dit av olika skäl. Ett av dessa är byråkratiseringen av samhället.

 

Byråkrati har alltid funnits och man kan inte vara utan den. Men medan byråkratin tidigare var underställd verksamheten och handlade om att se till att löneutbetalningar gjordes i tid och att hålla koll på inköpen av kontorsmateriel, så är det nu ofta byråkratin som äger verksamheten.

 

Det handlar inte längre om att ge stöd åt kärnverksamheten, utan om att reglera dess innehåll. I byråkratins värld ligger fokus på rutiner och dokument, inte på faktisk verksamhet. Det innebär att fokus blir på att göra saker rätt snarare än att göra rätt saker. Poliser, lärare, läkare och i som i mitt eget fall trafikledare får lägga avsevärt med tid på att dokumentera och delta i möten som leder till nya möten, arbetsgrupper, strategidokument, handlingsplaner och så vidare.

 

Vi kan förvisso räkna med många kvalitetssäkringdokument framöver, men det är bara i byråkratins värld som detta är liktydigt med faktisk kvalitet. Här kommer Scatman med ”Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop”  http://www.youtube.com/watch?v=3cnQCk0u49w


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0