Homo bidragus

40-talisterna har under lång tid utpekats som samhällets mest bortskämda grupp. Dom är efterkrigstidens barn som växte upp i ett Sverige med en tillväxt av sällan skådat slag – inte minst för att vårt land stod utanför kriget och med en intakt produktionsapparat kunde leverera varor till ett i övrig sönderslaget Europa. Dom är generationen som under årtionden åtnjutit reformer och under 60-70- och 80-talet var dom stora vinnarna på den höga inflationen som ju faktiskt ”betalade” en hel del av deras i ett historiskt perspektiv mycket fina boende.

 

 40-talisterna är många och därmed en viktig målgrupp för dom politiska partierna och dom är högljudda. Nu är väldigt många av dom antingen redan pensionärer eller på väg att bli det. Så nu har dom börjat sätta klorna i makten över pensionärsorganisationerna. Det har inte minst märkts senaste veckan då pensionssystemet varit under diskussion i medierna. Dom vill kort och gott avskaffa den s.k. premiepensionen och föra in den i inkomstpensionen. Syftet skulle vara att den s.k. pensionsspärren inte slår till när det är sämre tider för vårt land. Problemet är att det i själva verket  skulle vara en förmögenhetsöverföring från dagens löntagare till dagen pensionärer. Premiepensionen är nämligen öronmärkt för den enskilde.

 

Så – 40-talisterna strävar efter att fortsätta i ”gräddfil” utan större betänkligheter att framtida generationer får betala. Inte undra på att socialförsäkringsminister Ulf Kristerson kallar dom för

”homo bidragus”. Han var förresten delförfattare till boken ”Generationskriget” (1993). Kanske det har börjat nu? Tänk vilka påfrestningar vi kan få inom sektorer som t.ex. sjukvård och äldreomsorg när denna stora krävande grupp blir ännu äldre, och riktigt gamla. 

Skickar med en av 40-talisternas älsklingsgrupper, Beatles : http://www.youtube.com/watch?v=U6tV11acSRk

 

RSS 2.0