Stöld från sparare

Tänk dig att du sparat pengar – skattade pengar och satt in dom på banken. Du har avstått konsumtion eller nöjen för att kunna förverkliga något. I bästa fall brukar det ge ränta som netto täcker inflationen – d.v.s. man betalar ju skatt på räntan. Så en dag kommer besked från staten att man därutöver helt enkelt kommer att ta 6,75% av ditt samlade sparande – och du kan inte göra något åt det, för kontot är fruset.

 

Detta är vad som försiggår på Cypern just nu. Befolkningen där är naturligtvis urförbannade, vilket vi också säkert skulle bli. Robert Bergkvist, chefsekonom på SEB säger att det är unikt, radikalt och skrämmande. Det är ett nytt ”verktyg” – ett sätt att konfiskera folks sparmedel. Han säger också att det finns risk för spridningseffekter. Det kan ge oöverstigliga följder om folk i ekonomiskt utsatta länder som Italien, Spanien och Portugal bara anar misstanke om att få en del av sina sparade pengar konfiskerade. Det skulle snabbt kunna skapa en situation där miljontals människor tar ut alla sina pengar från bankerna. En situation som skulle försätta Europa i ett läge långt mycket värre än det man nu försöker komma ur.

 

Lyssna på : http://www.youtube.com/watch?v=AWf5iT4DlW8


Kommentarer
Postat av: Thimmy

Sådana åtgärder kan som du säger få ödesdigra följder för ekonomin (utöver summan av individuella konfiskeringar). Om samma metoder blir populära i flera länder så kan det mycket väl leda till en Europeisk (eller global) finansiell och politisk kris som får Sydeuropas nuvarande trassel att se ut som krusningar i en vattenpöl.

2013-03-19 @ 21:46:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0