Nytt fenomen i svensk privatekonomi

Lägger du surt förvärvade sparpengar på ett sparkonto? Då kan du vara en av dem som betalar för att låna ut dina pengar. Och nu väntar minusränta om hörnet. Ja, så skrev Barometern/OT idag. Så hade man gett sig ut på stan och frågar folk "Har du koll på vilken ränta du har på ditt sparkonto"?

Okunskapen (eller ointresset) verkar vara spritt. Märkligt nog. En dam sa "även om det skulle kosta att ha pengarna kvar, så skulle jag nog behålla mitt sparkonto. Var ska man annars ha dem?" En man sa "jag har 0 procent för jag har bara mitt lönekonto".

 

Jamen hallo! Samtidigt vet vi storbankerna i Sverige under fjolåret gjorde runt 50 miljarder i vinst! Och där har merparten av bankkunderna sina pengar. Vi lever nu i ett samhälle där kunskap och information är mer lättillgänglig än någonsin. Med lite initiativförmåga hittar man enkelt mindre s.k. nischbanker där räntan är riktigt anständig och där det faktiskt blir en del kvar efter skatt och inflation. Surfa in t.ex. på Compricer och finn ex. Hoist spar, Marginalen bank, m.fl. och se hur mycket bättre ränta man kan få - och med insättningsgaranti. Det är hög tid för lite konsumentmakt i den här sektorn.

Varför inte lyssna på Pink Floyd med Money: https://www.youtube.com/watch?v=wy04c-6DEgE

 

Kommentarer
Postat av: Göran

Har man bara sitt lönekonto så är nog risken stor att man inte har något sparkapital att flytta heller. Överskottet på lönekontot är väl sällan särskilt stort. Men jag kan ha fel.

Om det nu vore så illa att man fick betala för att sätta in kanske damen i fråga skulle tänka tanken på madrassen? Fast det ska mycket till för att vi ska få minusränta på privatsparande, tror jag.

Javisst, kunskapen om nischbankerna är alldeles för dålig. Men det finns ju andra sparformer också, för den sam har ett sparkapital värt att flytta. Enbart lönekontots innehåll är kanske inte mödan värt.

Överhuvud taget är ekonomikunskaperna i detta landet skrämmande dåliga. När en majoritet inte vet vad ränta är och folk tar krediter via SMS-lån som har en bra bit över 100% i ränta (ja, faktiskt- Om ett SMS-lån kostar 10% för en månad så är det jämförbart med 120% på ett banklån, som ju faktiskt beräknas per år.) så är det illa.

Fast den stora tickande bomben är ändå ränteläget. Om man köper hus i prisklasser som ger hanterbar ränta i 3-procentsområdet så lär man ligga rejält illa till den dagen räntan börjar krypa uppåt (och det är inte fråga OM utan NÄR). Varje procentenhet på¨räntan för ett lån straxt över 2 mille, som inte är särskilt onormalt för en villa idag, innebär ytterligare ett par tusenlappar i räntekostnad PER MÅNAD.Då betyder räntor runt 5 procent (inte särskilt orimligt) ytterligare 4000 spånn i månaden. Har man sådana marginaler i sin ekonomi? Tillåt mig tvivla.

Göran

2015-02-19 @ 21:47:21
Postat av: Thimmy Bågfelt

Privatisera valuta!

2015-02-24 @ 18:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0