Vart är världen på väg?

Ruda den 22 februari. Sitter här och känner mig nästan blockerad i huvudet. Inte för att det är tomt därinne, utan tvärtom.  Det fullständigt bubblar av tankar. Ömsom småsaker, ömsom stora frågor, ömsom lokala frågor, ömsom globala frågor och sist men inte minst privata frågor. Hur mycket skall jag låta min hjärna processa?

 

Jag kan inte låta bli och tänka - vart är världen på väg? Krig i mellanöstern har medfört flyktingvågor av historiska mått till vårt land. Vi har ett allt aggressivare Ryssland som är ett potentiellt hot även mot oss. Terrordåden avlöser varandra  - en del så även i vår närhet. Vi har en s.k. bostadsbubbla, som när den spricker kommer att ge kännbara effekter i Svenskarnas ekonomi. Vi har miljöproblem

som om dom inte blir lösta inom relativ närtid kommer att ställa till mycket stora problem.

 

På ett par, tre årtionden har samhället förändrats radikalt. Inte ens människor i yngre medelåldern känner igen sig längre. Även dom är ju uppväxta i ett samhälle kännetecknat av trygghet, förutsägbarhet och kollektivistiska lösningar.

 

Nu talas om att människor måste vara beredda på att byta yrkesinriktning kanske ett par gånger under sitt liv. Anställningstrygghet är ett ord som alltmer saknar innehåll. Nu skall vi välja hur våra pensionspengar ska förvaltas, välja elbolag, telefonbolag och så vidare i all oändlighet. Pressen i arbetslivet har ökat enormt. Alltfler känner sig stressade och alltfler slås ut. Antingen därför att de inte har tillräcklig  eller fel kompetens eller helt enkelt därför att deras kroppar säger ifrån. Ny teknik  kommer i en allt snabbare takt och omger i stort sett var än vi är. Det är väldig svårt, för att inte säga omöjligt att hänga med.

 

Är det konstigt om man blir trött ibland? Men - innan jag slutar vill jag säga att det finns fantastisk mycket  som är långt mycket bättre nuförtiden än förr. Så - misströsta inte. Det jag nu givit uttryck för kanske bara är en släng av åldernoja. Jon and Vangelis sjunger i sången "I´ll Find My Way Home" - Somehow we going somewhere:  https://www.youtube.com/watch?v=A6_p5CV5plc

 

RSS 2.0