Gott Nytt År

 

Ja, så har ytterligare ett år gått. Framlidne, mycket kända läkaren, professorn och statistikern Hans Rosling brukade alltid framhärda att världen blivit bättre och bättre. I många, många avseende hade han rätt. Men världen är mycket mer komplex än så. Det finns väldigt, väldigt mycket som är minst sagt bekymrande och som försämrats.

När nu ett nytt år börjar – skall man ta på sig ”dom optimistiska glasögonen eller dom pessimistiska”?

 

Ja, det är naturligtvis upp till var och en. Man träffar hela tiden på folk med olika åskådningar vad gäller detta. Det var annorlunda på 60-talet, vilket verkligen var ett speciellt årtionde. Visst fanns det problem även då. Men världen genomsyrades på något sätt av ett optimistiskt synsätt. Allt verkade möjligt, visionerna var enorma och det man inte kunde för dagen ansågs ligga inom räckhåll.

 

Nu sitter vi här 5 årtionden senare och många är djupt bekymrade om framtiden. Lite paradoxalt kanske med tanke på att den samlade kunskapen i världen anses fördubblas vart sjunde år ungefär och det sker exponentiellt. Således kan mänskligheten idag enormt mycket mer än på 60-talet. Just därför kanske det inte är paradoxalt att pessimismen är mer spridd idag. Vi har helt enkelt bredare kunskap om olika problemområden och att vi står inför tuffa utmaningar.

 

Låt oss hoppas att nya kunskaper och insikter ger oss en bra framtid. Vi lever ju faktiskt i en spännande tid med nästan ofattbara möjligheter. Lyssna gärna på "Show must go on" https://www.youtube.com/watch?v=MqesIQa_4xw


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0