Är folk trötta på miljödebatten?

Ja, frågan är berättigad. Nöter vi bara på med samma tjafs hela tiden? Kanske vi behöver föra in lite nya tankar och ideér?! Vi är ett litet land. Spelar det någon roll vad vi gör eller inte gör? Lek t.ex. med den utopiska tanken att vi helt enkelt beslutar att förbjuda alla svenskar att köra med sina bilar vilka till antalet är ca 4 miljoner. Eftersom Kineserna startar upp ca 10 000 nya bilar varje dag skulle vårt bilkörningsförbud vara "uppätet" på ungefär 400 dagar - drygt ett år alltså. Lösningen på dom globala miljöproblemen ligger således inte på denna nivå.

Jag såg ett program på Kunskapskanalen häromdagen. Där presenterades forskning och rön angående framställning av kompositmaterial som kan bli en del av naturens kretslopp. Tänk dig att kunna slänga mobilen när den tjänat ut i komposthögen varpå den likt löv och gräs bryts ner till näringsrik mull. En sådan utveckling på mängder av produkter spridda över världen skulle ge enorma effekter.

Tills dess att forskningen lett till mer miljövänliga produkter tillgängliga för oss alla får vi väl nöta på med dom medel som står till buds. Cykla, gå eller åk kollektivt om det går istället för att ta bilen - källsortera - använd lågenergilampor - distansarbeta i den mån du kan, det är hela 600 ggr energieffektivare för svensken i genomsnitt att arbeta hemifrån (för den som nu har ett kontorsjobb).

Sveriges miljöpåverkan är i ett globalt sammanhang marginellt. Men - vi kan delta i forskning och utveckling - vi har högteknologisk industri som kan tillverka framtidens produkter som vi kan sprida över hela världen. På det sättet kan vi göra verklig nytta i dessa sammanhang.


Kommentarer
Postat av: Göran Björkvall

Du har helt rätt. Man blir bara trött på hysterin. Varför ska det vara så svårt att se de stora sammanhangen och så lätt att peka finger där det har så liten effekt.

2007-10-25 @ 22:12:37
Postat av: kristina

Eftersom inte alla samarbetar i gemensam riktning, dvs mot det kommande klimathotet, kommer förändringen bli minimal.

Staten skulle kunna skänka alla en cykel, sedan skulle man även kunna få bättre avdrag än de som redan finns om man kör mindre med bilen per år.

Olika nivåer kanske skulle göra att de som kör lite över 700 mil per år går ner till 600 mil osv.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

MVH

Kristina

2008-09-07 @ 22:20:12
URL: http://www.branden.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0