En härlig pingst

Vilken härlig helg. På lördagen gjorde vi årets första utflykt till Öland. Vi åkte upp till ett naturreservat som heter Södra Greda löväng (strax norr om Borgholm) med en mycket rik växtflora. Självklart tog vi en del bilder som vi här delar med oss.
På hemvägen stannade vi på en rastplats med magnifik utsikt och njöt av vår fikakorg i det härliga solskenet. Rätt som vi satt där dök det upp en skärmflygare på himlen. En sådan med en s.k. paramotor, som är en slags ryggsäcksmotor med propeller. Som du ser lyckades vi få en hyfsad bild även på den.Lägg märke till fågeln. Förvånad eller rädd...:)


Ekonomisk rysare

Det kan väl inte ha undgått någon att vi har finansoro i Europa. Just nu är det Grekerna som står vid "skampålen". Toppolitiker i hela Europa har nästan jobbat dygnet runt för att få styr på situationen. Bl.a. har unionens 27 finansministrar haft möte i helgen.

 

Spänningen var mycket stor inför börsens öppnande på måndagsmorgonen. Under dagen har det visat sig att börsen (den s.k. marknaden) tog ett rejält glädjeskutt. I skrivande stund är det lite för tidigt att dra alltför stora växlar. Men ett historiskt stort stödpaket på 750 miljarder euro till länder med budgetproblem bör kunna lugna ner läget. Ändå är det som alla analytiker säger att, det viktigaste är att EU-länderna håller sina statsfinanser i schack.

 

Med tanke på att V kan sitta i en svensk regering efter höstens val är det mycket oroande med dom dyra reformer deras kongress nu klubbat. T.ex. kortare arbetstid och mer pengar till dom som inte arbetar är att växla in Sverige på den väg som lett Grekland till avgrundens kant och som nu brutalt slår tillbaka mot det grekiska folket.


Grekerna saknar självinsikt

Grekernas ekonomiska problem smittar av sig på oss och övriga Europa. Ja, det har till o med påverkat globalt. På nätet har man dom senaste dagarna sett rubriker som ”börsslakt” och ”småspararna flyr börsen”. Återigen ser vi en massa småsparare göra fel. När det är rabatt på ICA eller COOP då rusar alla dit och handlar. När det gäller börsen gör folk tvärtom. Mitt råd är: passa på och köp aktier när dom är billiga.

 

Börsen kommer att räta till sig och förr eller senare kommer grekerna att tvingas ta sin beska ”medicin”. Just nu verkar många av dom sakna självinsikt. Men – herregud, dom har ju levt långt över sina tillgångar och nu har deras svarodag kommit. Protester och demonstrationer löser ingenting. Om dom inte skall bli utkastade ur eurosamarbetet och riskera att bli en s.k. bananrepublik måste dom jobba mer (= som oss i nordeuropa) och inte ha så generösa förmåner. Grekerna har kort och gott blivit bortskämda likt människorna i TV-programmet Lyxfällan.


Finare gräsmattor

När jag läste tisdagens OT blev jag riktigt glad. Där står att kommunen i sommar skall ha fyra personer för att sköta allmänna grönytor. I fjol var jag nog först ut med skarp kritik då man tog bort gräsklippning och blommor. Sedan kom kritiken slag i slag från olika håll. Det är glädjande att man lyssnat och förstått att folk anser det viktigt att det ser snyggt ut i våra samhällen. I brev till kommunen har jag skrivit att dessa kostnader bör ses som en god investering. Det kan inte vara meningen att Mikael och andra skattebetalare skall åka runt och klippa allmänna ytor ideellt. Lyssna på R.E.M. med den stämningsfulla ”Everbody Hurts” : http://www.youtube.com/watch?v=IPZzWYkdS6Y


RSS 2.0