Är svenskarna ett shoppingmissbrukande folk?

På väg hem från Öland i söndags stannade vi till vid Ikea i Kalmar för att handla ett par småsaker. Det var sanslöst så mycket folk som var där och handlade. P.g.a. finansoro och allt vad det drar med sig lyser rubriken ”Slut på köpfesten” i allt fler tidningar. Men det märktes då inte i Kalmar denna gråa och blåsiga söndag. Och i området runtomkring där har flera stora välkända kedjor öppnat eller är på väg att öppna stora varuhus – Claes Ohlsson, Jula, Citygross, Netonnet, Bauhaus, Elgiganten för att nämna några. Man frågar sig – finns det verkligen underlag i lilla Kalmar för denna till synes explosionsartade handel? Och behöver vi verkligen köpa så himla mycket grejer? Jag tycker det osar överkonsumtion i stora mått. En överkonsumtion som säkerligen övergått till shoppingmissbruk för många. Det blir särkilt allvarligt nu när vi går in i sämre tider. Stackars Svenssson som har miljonlån på villan - både möblerna och bilen på avbetalning som blir arbetslös, frugan tar barnen och drar. Det är klart att det går åt helvete.

Kommentarer
Postat av: kristina

Visst är det så, vi svenskar handlar oss "ur" deprissioner och andra problem utan att tänka på konsekvenserna!

Sedan finns det vissa som måste shoppa lite för att få ihop ett komplett hem.:)

Men, då har man inga lån som skall betalas eller möbler som banken egentligen äger.

Men visst borde många tänka innan de handlar, absolut. Speciellt om de vet redan innan att pengarna tryter och julen närma sig!

Kramar

Kristina

2008-11-02 @ 00:36:11
URL: http://branden.blogg.se/
Postat av: göran

Det där är nog tveeggat. I viss utsträckning måste vi nog shoppa för annars skulle en massa jobb försvinna. Sedan kan man ju ha synpunkter på vad vi ska shoppa, men vad som är onödigt kan ju inte du bestämma åt mig lika lite som jag kan bestämma åt dig.Och så ska jag motsäga mig själv genom att påstå att problemet egentligen är att vi slänger alldeles för mycket och fel saker. Titta bara i en sopkontainer så blir en ekonomisk smålänning mörkrädd. Och hur många lagar sina prylar? Många måste göra det, av ekonomiska skäl, men alltför många köper bara nytt. Det kallar jag slöseri....

2008-11-03 @ 10:37:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0