Obalans i energi- och miljödebatten

Som väl dom flesta vet har Sveriges regering öppnat möjligheten för byggande av nya kärnkraftverk. Jag tycker detta är bra, och det är en uppfattning jag haft och framfört i flera årtionden. Visst är teknologin behäftad med problem och därför är och måste säkerhetstänkandet vara det allra högsta. När man startar en sådan här diskussion måste man ha i minnet att av svensk elproduktion står vattenkraften för 46% och kärnkraften för 45%.

Endast drygt 1% s kommer idag från vindkraft och knappt 8% s.k. kraftvärme (förbränning av olja, kol, gas och bioenergi). Nästan alla förespråkar en kraftig utbyggnad av vindkraften, en uppfattning jag delar helt och fullt. Men - man måste också vara realist. År 2025 måste kärnkraften börja fasas ut på allvar, om inget nytt skulle få byggas. Och även om vi skulle lyckas tiodubbla vindkraften under den tiden kommer vi inte i närheten av tillräcklig produktion. Eftersom vi idag inte kan se hur vi skulle kunna ersätta kärnkraften vid den tiden och planerings- och byggtiden är så lång för den tekniken måste beslut fattas nu - och det har regeringen mycket riktigt också gjort. Som jag sa - det måste ställas högsta krav på säkerheten. Det som oroar och förbryllar mig är att man inte ställer lika höga krav på oljebranschen. Varje dag går det stora oljetankers utanför vår kust. Vilken dag som helst kan det hända en olycka med utsläpp som kan göra Östersjön till en stinkande gytjepöl under mycket lång tid. Det råder en kraftig obalans i energi- och miljödebatten. Och är det någon som tror att vi kommer att konsumera mindre el i framtiden? Tillåt mig tvivla. Om en inte alltför avlägsen framtid kanske vi ska köra miljontals bilar på el - för att bara ta ett exempel.

Till detta inlägg tycker jag Johnny Nash med låten I can see clearly now passar bra. http://www.youtube.com/watch?v=EPuYfFw-9Oo


Kommentarer
Postat av: Thimmy

Energiproduktion ar mycket intressant for det ar en grund for resterande del av varldsekonomin. Jag tror att utvecklingen i detta omrade kommer att vara helt avgorande for framtidens utveckling. Haller med om allt du skriver. Pa tal om obalans i debatten. Har i Malaysia subventionerar staten olja istallet for att beskatta som i Sverige och det finns en stark opinion for att behalla det sa. Bensinen kostar ungefar 4kr/liter har. Och angaende elbilar, var kommer elen ifran. Har ar en ide... avskaffa moms pa vindkraft och solkraft, sluta krava byggnadsratt, uppmuntra folk att satta upp ett vindkraftverk bredvid villan. Det ar ju ganska latt om man bara hoppar over all onodig byrakrati.

2009-02-24 @ 18:54:59
Postat av: Leonora

Hoppas du haft en härlig dag :)

allt väl?

2009-02-24 @ 18:59:08
URL: http://magiskaminnen.blogg.se/
Postat av: PORNIE

men palla

2009-02-24 @ 19:01:31
URL: http://knowles.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0