Samling mot skadegörelsePå torsdagskvällen förra veckan höll Ruda Samhällsförening tillsammans med övriga föreningar ett stormöte angående den omfattande skadegörelsen på orten. Polisen som var inbjuden berättade att brottsligheten ökat senaste åren och nu ligger Ruda på topp när man jämför med lika stora orter. Det framkommer bl.a. att det i Ruda har begåtts 87 brott hittills i år, medans Berga (i samma kommun) haft 61 och Fliseryd (i Mönsterås kommun) en mil bort haft ”endast” 29. Jag har svårt att tänka mig att dessa skillnader är slumpmässiga. Och på mötet verkar heller inte ha gjorts några försök att analysera skillnaderna. Man konstaterar att migrationsverket har 71 asylsökande i Ruda. Men det nämns inte att det i det mindre brottsdrabbade Berga finns färre asylsökande (knappt ett 30-tal) och att det i det mycket mindre brottsdrabbade Fliseryd i stort sett inte finns några asylsökande (transitboende). Nu är ju naturligtvis inte detta hela förklaringen. Men det är ändå en parameter som man inte ens tycks våga nämna. Skall man komma till botten med problemen tål det nog att ”vända på alla stenar”.

 

Man kan inte låta bli att undra varför ortens största bostadsbolag, Stångåkonsult inte var inbjudna. Eftersom det är i deras fastigheter dom asylboende bor är dom en viktig ”spelare” i sammanhanget. Vid telefonsamtal med bolaget framkommer det att dom har problem med att nå fram med information p.g.a. språkbarriärer. Här måste ju migrationsverket hjälpa till med tolkar/översättningar. Man kan också tycka att dom asylsökande själva borde varit representerade på mötet (om så nödvändigt med tolkhjälp). Genom dialog och delaktighet kan man nå långt. Den här gruppen deltar sällan eller aldrig i föreningarnas verksamheter om vi inte ser till att etablera kontakter och förtroende.

 

Jag vill avslutningsvis vara mycket tydlig med att problemen i Ruda inte bara kan skyllas på asylsökande/invandrare. Jag reser bara en del av många frågeställningar. Och jag är mycket väl medveten om att det finns svenskar som ställer till en del bekymmer. Jag håller med om att dom flesta ungdomarna är artiga och fina. Det är en liten klick som spårar ur emellanåt. Dom handlar helt enkelt inte rationellt – vilket forskning visat hör åldern till (i många fall). Då kommer man ju osökt in på det här med ”social kontroll”. Ja, det kanske låter hemskt. Men det funkade ganska bra under min uppväxt. Det bygger enkelt uttryckt på att om man gjorde någon djävelskap var det alltid någon som såg till att ens föräldrar fick veta det. Och då fick man sig ju en ordentlig uppläxning.

Här en länk till Samhällsförenigens stormöte: http://www.ruda.se/enytt/arkiv/2011/Stormote20111020.html


Kommentarer
Postat av: Jeanette

Hej

Ja du kan säga till Sven-Allan så kan jag vara med på samhällsföreningens sida, tack på förhand.

2011-11-02 @ 20:56:52
URL: http://glutiz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0