Länstrafiken i blåsväderTidningsartiklarna och kommentarerna haglar tätt nu med anledning av KLT:s (Länstrafikens) ekonomiska problem. Landstinget skärper kraven på KLT:s ledning och för första gången i dess 32-åriga historia talas det nu om rena uppsägningar.  Det kommer inte på långa vägar att räcka då hela kontot för personalkostnader utgör endast ca 5% av omsättningen. Nej, man måste säkerligen skära i dom stora kontona för att få någon effekt värd namnet – d.v.s. i trafikkostnaderna. Måhända var det hälsosamt att KLT blev en landstingsförvaltning. Där verkar man ”ta tag i tyglarna” ordentligt. Tidigare (under lång tid) har man fått känslan av att kollektivtrafik får kosta vad som helst. Nu är det slut med det! Och det var inte en dag för tidigt. Pengarna skall ju räcka till vård och omsorg också.

 

Men nog är det märkligt om bara KLT:s ledningsgrupp skall stå vid skampålen. Den politiskt tillsatta styrelsen har enligt lag (se nedan) ett mycket tydligt ansvar. VARFÖR riktas ingen kritik mot dom? Politikerna (inte minst sossebossen Anders Henriksson) har varit ganska kaxig i denna fråga. Har det över huvud taget funnits någon inre kritisk granskning? Istället för att lyfta fram styrelsens (med sossekompisen Ulf Nilsson i toppen) del av ansvaret försöker han plocka politiska poäng. Och sover oppositionen? Eller känner man att det är bäst att hålla käften eftersom man är medskyldig?

 

Styrelsens roll

 

”Styrelsens huvuduppgifter är enligt 8 kap 4 § ABL att svara för bolagets organisation och förvaltning, att fortlöpande bedöma bolagets ekonomiska situation samt att se till att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska förhållanden i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt.

Styrelsens viktigaste funktion är att leda bolagets affärsverksamhet på ett så framgångsrikt sätt som möjligt.

Därutöver har styrelsen också en kontrollfunktion som innebär att styrelsen regelbundet ska begära in rapporter från bolagets VD och ledning, för att på så sätt kunna granska och följa bolagets utveckling. Bolagets revisor har sedan aktieägarnas uppdrag att granska bl. a. styrelsens utförande av sina uppgifter”.

 

Här passar väl att avrunda med BTO och ”Taking Care Of Business” http://www.youtube.com/watch?v=ZSlZi01Hm-8


Kommentarer
Postat av: Råger!

Tjänare Olof! Jäkla trevligt skrivit! Länstrafiken är sanneligen i blåsväder! Ha det gött! //Råger

2012-04-18 @ 14:12:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0