Mot framtiden


Tvillingar? NEJ! Den till vänster är en geminoid - d.v.s. en robot.
 

Året är 2043. Mitt barnbarn stiger på det supersnabba tåget ”Hyperloop Alpha” vid Oslo central. Hon skall åka dom dryga 35 milen till Bergen där hon bor. Men eftersom detta tåg klarar hastigheter uppemot 900 km/h (http://www.svt.se/nyheter/varlden/framtidens-tag-gar-pa-luft) tar det knappt en halvtimma. Hon jobbar inom sjukvården. En sjukvård som genomgått mycket omfattande förändringar dom senaste 30 åren. Liksom i många andra delar av västvärlden har andelen äldre av befolkningen ökat stadigt och den genomsnittliga livslängden i Norge är över 100 år. För att klara den allt större vård- och omsorgssektorn har man sen länge bl.a. använt androider och geminoider – d.v.s. människolika robotar http://robotnyheter.se/2013/05/14/sr-traffar-skaparen-av-androiden-geminoid/ . Det här var en lika genomgripande samhällsförändring som när datorerna kom på 1980-talet, men (i stort sett) alla inser att man behöver teknologin för att kunna ha en säker, tillgänglig och bekväm livsstil.

 

Sveriges utveckling har under årtionden bromsats av debatter, utredningar och misslyckad integrationspolitik. Segregation har bitit sig fast med sociala spänningar som följd. Från 2010-talet har Sverige fallit från nionde till plats nummer 45 i FN:s s.k. HDI ( Human Development Index), helt enligt FN; egen prognos http://www.exponerat.info/fns-human-development-index-spar-sverige-som-u-land-ar-2030/ . Det vill säga – Sveriges levnadsstandard är i och med det lägre än i Mexico och Cuba, och går i förlängningen mot att bli ett u-land. Allt medan våra nordiska grannländer spås en ökad HDI (enl. FN).

 

Utvecklingen rusar framåt. Vi måste se till att korta ledtiderna i vårt alltför byråkratiserade samhälle. Det vill säga – mycket kortare tid från ord till handling. Annars kommer Sverige att gå den prognostiserade vägen mot en betydligt sämre levnadsstandard.

 

Avslutar med Genesis och ”Invissible Touch” http://www.youtube.com/watch?v=pN60DR5GQpg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0