Tiden

 

Ja, så har vi då trätt in i ett nytt år. Jag funderar såväl idag, på årets första dag, som jag gjort många gånger tidigare – vad är tid? Tid är fundamentalt för vår tillvaro och är svår att beskriva. Frågan om tidens natur har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider.

 

Är tid absolut eller bara relativ? Är oföränderlig tid konceptuellt omöjlig eller finns det möjliga tolkningar? Är tiden en statisk dimension eller "går" tiden i någon verklig mening? Är föreställningar om dåtid, nutid och framtid helt och hållet subjektiva, enbart beskrivningar utifrån våra sinnen? Liknande frågor kan även ställas när det gäller rummets dimensioner. Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Tid och /eller lyssna på Galenskaparnas Claes Eriksson rimmande reflektion över vår samtid http://www.youtube.com/watch?v=_iSGfX0aFiw

 

Hur som helst – The Show Must Go On, som gruppen Queen sjunger http://www.youtube.com/watch?v=Rqh8Jqu8tIk

 

God fortsättning på det nya året.


Kommentarer
Postat av: Thimmy Bågfelt

Jag har inte tid att kommentera om tid.

2014-01-02 @ 20:00:30
Postat av: Göran

Om tid är subjektivt borde ett samtal vara omöjligt, eftersom de samtalande i så fall inte kan veta om de för samtalet samtidigt, och därmed förlora synkronisationen av samtalets förlopp.

En verklighet utan några gemensamma referenser verkar omöjlig i praktiken.

Och då menar jag inte sådant som att blå ser blå ut. Vem vet om jag inte menar den färg du kallar orange när jag säger blå. Den gemensamma referensen är i alla fall att oavsett namn och hur vår hjärna uppfattar färgen så är dess frekvens i alla fall den samma.

Sug på den!

2014-01-05 @ 21:43:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0